Historik

Animex startades i Bredaryd 1985 och namnet är kommet ur Andersson Nilsson Import Export. Från början var målsättningen att förse plastindustrin med diverse kringutrustning. Genom flertalet olika agenturer erbjöd man ett gediget produktutbud till framförallt den svenska marknaden. Man utvecklade även en egen hanteringsrobot, Anigrip, som även såldes på export.

1990 - 2008

I slutet på 90-talet började man fokusera mer mot robotautomation och samarbetet med ABB började på allvar år 2000. 2004 tog man in ett riskkapitalbolag som ägare och satsade stort på det egenutvecklade standardiserade modulkonceptet ”X-Flex”. X-Flex innebar flexibel, snabbt omställbar automation i ett oändligt antal olika kombinationer. Man hade på denna tid även ett dotterbolag i Tyskland och ett i Estland.

2008-2016

Som en följd av den finanskris som kom 2008 gick Animex i konkurs och konkursboet köptes upp av Jönköpingsföretaget Svensk Industriautomation AB (SVIA). Mellan åren 2008-2016 var Animex en del av SVIA och varumärket mot plastindustrin. Verksamheten bedrevs i samma lokaler i Bredaryd och synergieffekten med SVIA blev en framgång.

2017-2019

ABB förvärvade 2016 Svensk Industriautomation AB med varumärkena SVIA och Animex. Mellan åren 2017-2019 var man fullt integrerade i ABB AB och Bredaryds-enheten var en del av applikationscentret i Jönköping för maskinbetjäning.

2019 -

Hösten 2019 valde ABB att avsluta Bredaryds-enheten och då bestämde sig tidigare ABB-anställda Marcus Timhagen och Henrik Saldner för att starta upp Animex på nytt. Marcus har varit med på Animex sedan tidigt 2000-tal och Henrik har varit VD och delägare på SVIA och Animex. Båda har lång erfarenhet inom robotautomation och visionteknik. I nystarten har man även knutit sig an ett antal nyckelpersoner från fd. Animex. Verksamheten bedrivs fortsättningsvis i samma lokaler i Bredaryd.